Sant Joan, petards i gossos

revetlla-de-sant-joan-gossos

18 juny Sant Joan, petards i gossos

Ara arriba la revetlla de sant Joan i amb això les fòbies a alguns gossos.

Podem medicar-los d’urgència per un dia puntual, però hem de recordar que existeixen tractaments definitius, pautats per professionals, que  mitjançant fàrmacs i tècniques de modificació de conducta  fan que l’animal no reaccioni negativament davant d’un estímul sorollós.

Com actuar davant un animal que presenta una conducta fòbica:

 • Sovint pensem que consolant-lo l’ajudem, però l’únic que aconseguim és reforçar la seva conducta.
 • Tampoc l’hem de castigar ni de veu ni de paraula quan reaccioni de manera desmesurada.
 • Hem d’actuar amb naturalitat, com si no existís l’estímul negatiu per l’animal.  I és important que nosaltres també ens mantinguem calmats. Si l’animal actua amb por i ansietat l’hem d’ignorar, i només si reacciona calmat hem de premiar-li la conducta (tant pot ser amb carícies com amb galetes).
 • Distreure a l’animal. Alguns gossos tot i tenir por els podem distreure amb el joc. A aquests animals només els hem de recompensar positivament en el cas que estigui totalment concentrat en el joc i calmat.
 • Si abans del soroll fort hi ha algun altre senyal, tipus xiulet abans del soroll fort d’alguns petards, o llamps abans de trons, tampoc hem de preparar a l’animal pel que ve després. Aquí també hem de mantenir-nos calmats i actuar amb naturalitat.
 • Mai hem de tancar-lo dins una gàbia o transportí, excepte que hi estigui totalment habituat.
 • Preparar un refugi aillat de sorolls.

Com preparar un refugi segur pel gos:refugi-sant-joan-gossos

 • El refugi ha de ser una habitació sense finestres. Si en té hem de tancar-les i baixar persianes i podem tapar-les amb mantes o cartrons perquè no sentin tant els petards. No ha d’haver-hi objectes on es puguin fer mal si es posen nerviosos.
 • Hem de posar-hi el seu llitet perquè hi estigui còmode, i en el cas que estigui acostumat a ficar-se dins una gàbia o transportí l’hi podem deixar obert perquè entri i surti quan vulgui.  La porta de l’habitació ha d’estar també oberta perquè hi entri i surti quan ell decideixi, sense forçar-ne mai la sortida.
 • Hem de posar-hi música amb sons de percussió perquè esmorteeixi el so dels petards, forta però no excessivament.
 • Perquè el gos s’habitui al seu refugi és ideal ja posar-hi el seu llitet, joguines o menjar els dies abans de la revetlla

Tractament mèdic:

Tradicionalment es donaven unes pastilles per calmar l’animal que només inhibien la seva activitat motora, però no tenien efecte tranquil.litzant.  És a dir, impedien que l’animal es mogués però eren conscients de tot el que passava al seu entorn. Això ho desaconsellem totalment.

Hi ha dos tipus de teràpies:

 • Pels casos més lleus podem donar teràpies naturals.  Hi ha comprimits que porten ingredients com el triptòfan, aminoàcid necessari per la fabricació de serotonina,  neutrotransmisor que actua a les neurones del sistema nerviós central regulant entre altres l’estat d’ànim de l’animal.  També existeixen collars i difusors que alliberen feromones, unes substàncies químiques que transmeten informació que provoquen diferents tipus de reaccions als animals. Les d’aquests collars i difusors només les poden captar els gossos i els hi modifiquen la conducta provocant-los-hi un efecte calmant.
 • Per casos més intensos es recomanen els ansiolítics de curta durada i d’efecte ràpid.
Paula Mira Butjosa
Segueix-me!

Paula Mira Butjosa

Ha crescut sempre rodejada d’animals, són la seva passió des dels 5 anys.
Llicenciada en Veterinària a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2001.
En constant actualització amb l’assistència de cursos i congressos.
Des del 2011 exerceix també l’acupuntura veterinària com a teràpia alternativa en diverses patologies.
Paula Mira Butjosa
Segueix-me!

Latest posts by Paula Mira Butjosa (see all)

1Comentari
 • Eduard
  Publicat: 16:21h, 18 juny Respon

  Molt bon article Paula, la veritat es que hi ha vegades que no saps que fer amb els pobriçons.

Publicar Un Comentari